Het G-Cloudprogramma is het resultaat van een gezamenlijk initiatief door meerdere publieke instellingen: federale overheidsdiensten, instellingen van de sociale zekerheid en de zorgsector… De praktische realisatie wordt aangestuurd vanuit de « Cloud Governance Board ».
Een gemeenschappelijke roadmap wijst de weg naar de ontwikkeling van deze ‘community Cloud’ van de overheid. Terwijl de eerste generatie van G-Cloud-diensten al operationeel is sinds maart 2015, zijn er nog talrijke nieuwe evoluties op komst.
De G-Cloud is een hybride cloud, waarbij enerzijds gebruik wordt gemaakt van diensten aangeboden door private firma's in publieke cloud-omgevingen, en anderzijds van diensten gehost in datacenters van de overheid. Het beheer van de G-Cloud gebeurt door de overheid. Voor de uitbouw en de operationele werking wordt in ruime mate beroep gedaan op de privé-sector.
De bouw van de G-Cloud heeft als doel : synergie in ICT ontwikkelen en faciliteren binnen de overheid. Concreet gaat het onder meer om de uitbouw van een gemeenschappelijke ICT-infrastructuur waarop publieke instellingen zelf hun gegevensbronnen en toepassingen kunnen installeren.
Dit “full service” aanbod omvat netwerk-, server- en opslagcapaciteit als een dienst, beheerd door specialisten en ondersteund door service-garanties. De eerste diensten zijn nu reeds beschikbaar, onder meer ‘Storage as a service’ en ‘Infrastructure as a service’. Het G-Cloudprogramma zal ook gezamenlijke diensten ontwikkelen van het type ‘Platform as a service’ en ‘Software as a service’.
Alle actoren in de publieke sector kunnen bijdragen tot het succes van de G-Cloud. Het gaat om een vrijwillige samenwerking. De gemeenschappelijke ‘roadmap’ dient als leidraad, niet als keurslijf.
Elke instelling bepaalt zelf de wenselijkheid en de snelheid waarmee ze evolueert naar de G-Cloud.